Smag som fag
Biologi B
Osteproduktion og smagstest i biologi
Det er sin sag at gøre smag til sit fag. Det fik en række 3. g’ere og 2. h’ere at mærke på egen krop, da de i dag i biologi prøvesmagte deres egen Feta-ost, eller som det jo officielt hedder – middelhavsinspireret salattern.
På biologi valgholdet har de produceret deres egen ost af 8 liter sødmælk. I dag skulle de så smagsteste, hvilket ikke er så lige til. Ud fra en række kriterier som mundfylde, tyggemodstand, duft, salt, syrlighed, sødme og bitterhed vurderede de osten på skalaer fra 1 til 10, som man ville gøre, hvis det var et produkt, der skulle på markedet.
Kun ost fra Grækenlands fastland og Lesbos må bruge betegnelsen Feta efter en EU-dom i 2005
De blev først introduceret til, hvordan man professionelt som fx sommelier (altså vinsmager) arbejder med at omsætte vores kvalitative smagsoplevelse til en kvantificerbar test, hvor de forskellige faktorer på naturvidenskabelig vis omsættes til en skala under neutraliserede og gentagelige forhold.
Der var stor tilfredshed med produktet, der smagte som det det ikke må hedde: Feta-ost. Det var salt, og måske lidt mere cremet og dermed lækker end en typisk salattern light.