A fag: Matematik
B fag: Biologi, Billedkunst, Drama, Fysik, Idræt, Kemi, Mediefag, Musik, Naturgeografi, Psykologi eller Religion
C fag: Erhvervsøkonomi, Filosofi, Kemi, Latin, Psykologi eller Design & Arkitektur
Om at forstå Storbritannien og Tyskland som uomgængelige faktorer for udviklingen af det moderne Europa. Det handler om at bruge sprog som en forudsætning for kommunikation og som nøgle til at forstå den europæiske kultur. Studieretningen vil give dig et stærkt fundament for at kunne navigere i det Europa, som har været og fortsat er med til at præge det danske samfund.
På studieretningen arbejder vi med både det engelske og det tyske sprogområde. Vi vil bruge det engelske sprog som en vej ud i den bredere engelsksprogede kultur. Vi vil gennem det tyske sprog søge at forstå den tyske kultur, som har været med til at forme Nordeuropa og dermed også den danske samfundsmodel.
Vi arbejder målrettet med dine sproglige kompetencer og bruger en bred vifte at metoder til varieret sprogindlæring. Samfundsfag benytter ofte en problem- og temabaseret tilgang til undervisningen, og vi kobler sprog, kommunikation, samfund og kultur.
Studieretningen er bygget op om Engelsk A (EN A) og Tysk Fortsætter A (TY A) Sammen med Samfundsfag B (Sa B) giver fagene studieretningen et tydeligt sprogligt og samfundsvidenskabeligt fokus. Du kan selv understøtte din egen profil med valgfag som psykologi, filosofi, erhvervsøkonomi eller noget helt andet.
Ved siden af studieretningsfagene får du en række obligatoriske fag, så som dansk, historie, religion, oldtidskundskab, idræt, matematik, fysik, biologi og et kunstnerisk fag.
På Fredericia Gymnasium er undervisningen i de obligatoriske fag tilrettelagt sådan, at det sproglige og samfundsvidenskabelige fokus smitter af på undervisningens indhold i de fag, som ikke er sproglige eller samfundsvidenskabelige. I dansk kan du eksempelvis støde på forløb om kulturmødet – identitet, ligheder og forskelle. I historie kan du arbejde med Europa i det 20. århundrede.
En del af undervisningen foregår på tværs af studieretningsfagene og fællesfagene, så vigtige temaer belyses fra forskellige sider. Som mulige eksempler kan nævnes:
Vi har samarbejdsprojekter med et universitet i Flensburg, udvekslinger, samarbejde med virksomheder, spændende oplæg, Goethe-certificering, sprogcamp etc. I relation til engelsk omfatter vores samarbejdspartnere bl.a. lokale virksomheder og institutter på SDU.
Der er yderligere mange muligheder for studierejser med et sprogligt – samfundsvidenskabeligt indhold: Dublin, New York, Wittenberg/Berlin, London, mv. Hertil kommer mere lokale ekskursioner til f.eks. lokale virksomheder eller til et samarbejdsgymnasium i Husum.
Med denne studieretning står du med en solid døråbner til de sproglige– og samfundsvidenskabelige uddannelser.
Kravet til en studentereksamen er min. 2600 timers undervisning.
De obligatoriske fag og studieretningsfagene udgør hovedparten af disse timer.
I denne studieretning skal du derudover have valgfag i 250 timer.
Et C-fag udgør 75 timer. Et B- og et A-fag udgør 125 timer
A fag: Matematik
B fag: Biologi, Billedkunst, Drama, Fysik, Idræt, Kemi, Mediefag, Musik, Naturgeografi, Psykologi eller Religion
C fag: Erhvervsøkonomi, Filosofi, Kemi, Latin, Psykologi eller Design & Arkitektur
Når vi her har fokus på de 2 sprog, er det bl.a. fordi de engelsk- og tysksprogede lande er vores vigtigste handelspartnere. Det har Fredericia Gymnasium fokus på se, da skolen er en tysk profilskole.
Vi har gennem flere år arbejdet for et stærkt tyskmiljø, der på bedst mulig måde giver eleverne et solidt fundament i deres videre karriere. Helt centralt i arbejdet står den daglige undervisning. Der handler det først og fremmest om at skabe et læringsmiljø, så de unge er motiverede for at lære sproget. Men hertil kommer at vi skal sikre dem viden om de kulturelle, historiske og samfundsmæssige forhold i tysksprogede lande.
Vi har 4 tyske partnerskoler:
Friedrichs Gymnasium og Ravensberger Gymnasium i Herford.
Samarbejdet har strakt sig over mere end 30 år. Hvert år deltager 15-25 elever fra Fredericia Gymnasium i udvekslinger med et tilsvarende antal elever fra de to gymnasier fra Fredericias gamle venskabsby. Det er et tilbud, der ikke er knyttet til det enkelte hold, men går på tværs af alle 2.g tyskhold.
Her er der mulighed for at bo hos en tysk familie, deltage i undervisningstimer på et tysk gymnasium og se de vigtigste seværdigheder i Herford og i storbyen Köln. I samme skoleår er der genbesøg af de tyske elever. Det er et unikt tilbud, hvor den enkelte elev kommer helt tæt på hverdagslivet i Tyskland.
Luther-Melanchton Gymnasium, Wittenberg
Fredericia Gymnasium har siden 2010 samarbejdet med Luther-Melanchton Gymnasium i Wittenberg, der ligger lidt syd for Berlin. Hver gang har der været tale om studieretningsklasser, hvor alle elever har tysk på enten B- eller A-niveau. Udvekslingsklassen er en uge i Wittenberg, og de tyske elever er på genbesøg i Fredericia i en uge. Alle elever indkvarteres privat, der er fælles undervisning, og der arbejdes på fælles projekter. Gymnasiet i Wittenberg er meget kendt for sin arkitektur, da det er den østrigske kunstner Hundertwasser, der har stået for byggeriet.
Theodor-Storm-Schule, Husum
Samarbejdet med gymnasiet i Husum indledtes i 2017 som en del af et stort europæisk interregionalt projekt tværs over landegrænser. Skolen er en ny partner, og der er igangsat bl.a. skolebesøg og deltagelse i hinandens musikfestivaler. Interessen om at øge samarbejdet er stor på begge sider.
Tysk sommerskole i Leipzig
Siden 2015 har vi afholdt tysk sommerskole for 18-20 elever i Leipzig. Al undervisning forestås af lærere fra Leipzig. Dagsprogrammet består af tyskundervisning frem til kl. 13.00. Efter frokost laver vi fælles udflugter, besøger museer, ser film i de mange sommerbiografer og meget mere. Tilbuddet gælder 1. og 2.g –elever samt elever fra 1.hf. Sprogskolen delvis sponsoreret af Frederica Gymnasium, men der indgår også en egenbetaling.
Germanus
Fredericia Gymnasiums elevforening Germanus har eksisteret siden 2010. Germanus har fokus på forhold, der vedrører Tyskland, og der afvikles et arrangement pr. semester. Eksempler på arrangementer er fx:
Alle elever på Fredericia Gymnasium, der har tysk, får tilbudt en Goethe-certificering, der ligger ud over den almindelige undervisning.
Goethe-certifikatet er et internationalt kendt og anerkendt bevis for tyskkundskaber på forskellige niveauer efter den fælles europæiske referenceramme for sprog.
Certifikatet er udelukkende sprogligt, hvor man bliver man trænet i hverdagstysk både skriftligt og mundtligt. Undervisningen foregår én gang om ugen fra januar til april. Til sidst aflægges en prøve, hvor læse-, lytte-, skrive- og taleevner bliver testet.
Du kan f.eks. blive markedsføringsøkonom, forsker, shippingmand, underviser, kommunikationsmedarbejder, journalist, oversætter, socialrådgiver eller eksportmedarbejder.
I adgangskortet kan du se, hvilke fag og niveauer på stx, der passer til hvilke videregående uddannelser.
Tjek hvilke muligheder denne studieretning giver for videre uddannelse.
Du skal selv anføre dit kunstneriske fag. Ellers får du ikke vist et rigtigt søgeresultat.
Der er herudover mulighed for at indsætte valgfag.