Den samfundsøkonomiske handler om samfundet og de mekanismer, der styrer og påvirker samfundet
Den handler om at kunne gennemskue de sammenhænge, der er mellem de mange forskellige elementer, som sammen udgør et moderne og komplekst samfund. Det handler om mennesker, om politik, om ideologer, om holdninger og meninger, om sociale rammer og den overordnede økonomi. Det handler om Danmark, om Europa og om den globaliserede verden. Studieretningen vil give dig stærke forudsætninger for at forstå, hvordan vores globaliserede samfund hænger sammen.
På studieretningen arbejder vi med både samfundsfag og matematik. Ved hjælp af teorier om samfundet forsøger vi at opstille forklaringsmodeller på komplekse samfundsproblemer. Vi vil bruge matematikken dels som en metode i sig selv, men også som en måde at systematisere samfundet på. Der lægges vægt på både lille og den store økonomi.
Vi arbejder varieret og ofte konkret problemorienteret og skifter ubesværet mellem statistik, regneark og matematiske modeller samt diskursanalyse, medieanalyse og politiske beslutningsprocesser.
Studieretningen er bygget op om Samfundsfag A (SA A)og Matematik A (MA A). Sammen giver fagene studieretningen et tydeligt samfundsvidenskabeligt fokus. Den enkeltes studieretningsprofil kan forstærkes yderligere, hvis man supplerer med erhvervsøkonomi som valgfag.
Ved siden af studieretningsfagene får du en række obligatoriske fag, så som dansk, historie, engelsk, religion, oldtidskundskab, idræt, fysik, biologi, et kunstnerisk fag samt tysk, fransk eller spansk.
På Fredericia Gymnasium er undervisningen i de obligatoriske fag tilrettelagt sådan, at det samfundsvidenskabelige fokus smitter af på undervisningens indhold i de fag, som ikke er samfundsvidenskabelige. I naturgeografi kan du eksempelvis støde på forløb om der er god økonomi i at forbedre verdens klima. I oldtidskundskab kan du arbejde med opfattelsen af demokrati før og nu.
Tværfaglige forløb
En del af undervisningen foregår på tværs af studieretningsfagene og fællesfagene, så vigtige temaer belyses fra forskellige sider. Som mulige eksempler kan nævnes:
Nationaløkonomi, arbejdsløshed, renteudvikling, økonomiske modeller. Samfundsfag og matematik.
Velfærdsstaten, den offentlige sektor, ældrebyrde, SU – historisk, men også fremadrettet.
Bæredygtighed, vækst, befolkningsprognoser, fødevareproduktion. Hvordan sikres føde til verdens befolkning? Samfundsfag, matematik og naturgeografi.
USA i en global verden. Vi analyserer USA’s rolle politisk og økonomisk. Levevilkår. Relationen til EU, betydningen af internationale organisationer samt international politik.Samfundsfag og engelsk
Nogle år deltager vi i talentkonkurrencer for samfundsvidenskabelige gymnasieelever. Vi bruger ofte de samarbejdsmuligheder ved landets universiteter, der giver dig indsigt i den nyeste forskning. Vores samarbejdspartnere omfatter i øvrigt Danske Bank, Fredericia Kommune, lokale virksomheder, SDU og Erhvervsakademi Lillebælt
Vi planlægger, at du sammen med dine klassekammerater skal undervise i et samfundsvidenskabeligt emne i en folkeskoleklasse.
Der er mange muligheder med studierejser med et samfundsvidenskabeligt indhold: Bruselles, New York, London, Indien mv. Hertil kommer mere lokale ekskursioner til virksomheder i Trekantområdet.
Med denne studieretning står du med en solid døråbner til de samfundsvidenskabelige uddannelser.
Valgfag til Den Samfundsøkonomiske
Kravet til en studentereksamen er min. 2600 timers undervisning. De obligatoriske fag og studieretningsfagene udgør hovedparten af disse timer.
I denne studieretning skal du derudover have valgfag i 250 timer. Et c-fag udgør 75 timer. Et B- og et A-fag udgør 125 timer.
Elever, der har Spansk A (SP A) eller Fransk A (FR A) har allerede brugt 125 timer af de 250, så de har kun 125 tilbage til valgfag.
A fag: Tysk eller Engelsk
B fag: Billedkunst, Biologi, Drama, Fysik, Kemi, Idræt, Musik, Mediefag eller Religion
C fag: Erhvervsøkonomi, Filosofi, Kemi, Latin, Psykologi eller Design & Arkitektur
Hvad kan jeg blive?
Du kan f.eks. blive farmaceut, forsker, underviser, fysioterapeut, bioanalytiker, læge, officer, sygeplejerske, miljøbiolog, idrætslærer eller diætist.
I adgangskortet kan du se, hvilke fag og niveauer på stx, der passer til hvilke videregående uddannelser.
Tjek hvilke muligheder denne studieretning giver for videre uddannelse.
Du skal selv anføre dit obligatoriske 2.fremmedsprog og dit kunstneriske fag. Ellers får du ikke vist et rigtigt søgeresultat.
Der er herudover mulighed for at indsætte valgfag.
12 forskellige studieretninger
På Fredericia Gymnasium kan du vælge mellem 12 forskellige studieretninger på STX. Ved at vælge en studieretning, der indeholder de fag, du interesserer dig for, får du mulighed for at fordybe dig i de emner, der klæder dig bedst på til din videregående uddannelse.