Den Klassiske

Engelsk A / Spansk A / Latin C

Den klassiske linje handler om sprog. Kort og godt

Om at forstå hvordan latin ligger som en hovedstrøm under både det engelske, det danske og særligt det spanske sprog. Den handler om at bruge et ældre sprog til at forstå og beherske to moderne sprog – dermed også om at forstå, hvad der binder ellers forskellige sprog sammen.

Det handler om at bruge sproget som en vej ind i både nyere og gamle kulturer. Studieretningen vil give dig et godt afsæt til forstå både den verden der var, og den verden som kommer.

På studieretningen arbejder vi med både det engelske, det spanske og det latinske sprogområde. Vi vil bruge det engelske sprog som en vej ud i den bredere engelsksprogede kultur. Vi vil gennem det spanske sprog forsøge at forstå den spansktalende verden i såvel Europa som Latin- og Sydamerika. Vi vil anvende latin både som et sprog i sig selv, men også som en nøgle til andre sprog.

Vi arbejder målrettet med dine sproglige kompetencer og bruger en bred vifte at metoder til varieret sprogindlæring.

Studieretningen er bygget op om Engelsk A (EN A), Spansk Begynder A (SP A) og latin C (la C) Sammen giver fagene studieretningen et tydeligt sprogligt og humanistisk fokus. Du kan selv understøtte din egen profil med valgfag som psykologi, filosofi, samfundsfag eller noget helt andet.

Ved siden af studieretningsfagene får du en række obligatoriske fag, så som dansk, historie, religion, oldtidskundskab, idræt, matematik, fysik, biologi, naturgeografi og et kunstnerisk fag.

På Fredericia Gymnasium er undervisningen i de obligatoriske fag tilrettelagt sådan, at det sproglige og humanistiske fokus smitter af på undervisningens indhold i de fag, som ikke er sproglige eller humanistiske. I samfundsfag kan man f.eks. drøfte demokratiopfattelser i forlængelse af Platons demokratiopfattelse. I biologi drøfter man etiske dilemmaer, der inddrager synspunkter, der trækker lange tråde tilbage i historien.

Tværfaglige forløb

En del af undervisningen foregår på tværs af studieretningsfagene og fællesfagene, så vigtige temaer belyses fra forskellige sider. Som mulige eksempler kan nævnes:

  • Kulturmøde. Vi ser på samarbejdet i EU og samarbejder selv med en klasse fra et andet land, fx Storbritannien, La Spezia i Italien eller Malaga i Spanien.
  • Storbyen. Litteratur og film om moderne menneskers vilkår i storbyerne London, Madrid og Rom. Engelsk, spansk, latin og dansk.
  • Græsk og romersk kulturs betydning for nutiden. Oldtidskundskab, latin, dansk, historie.
  • Befolkning og levevilkår i Mexico. Samspil natur-befolkning-produktion. Historie, spansk, engelsk og naturgeografi.
  • Drama som kunstform, før og nu. Latin, oldtidskundskab, dansk, drama.

 

Når vi her har fokus på de 2 nutidige sprog, er det bl.a. fordi engelsk- og spansk er sprog, der tales af ganske mange mennesker rundt i verden. Det er vigtige kultursprog, men også vigtige handelssprog i forhold til Danmarks mange handelsrelationer. I relation til engelsk omfatter vores samarbejdspartnere bl.a. lokale virksomheder og institutter på SDU. Der er mange muligheder for studierejser med et sprogligt – kulturelt indhold: Rom, La Spezia, London, Malaga, Madrid  mv. Hertil kommer mere lokale ekskursioner til f.eks. lokale virksomheder eller til SDU.

Med denne studieretning står du med en solid døråbner til de sproglige, humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser.

 

 

Valgfag til den Klassiske

Kravet til en studentereksamen er min. 2600 timers undervisning.
De obligatoriske fag og studieretningsfagene udgør hovedparten af disse timer

I denne studieretning skal du derudover have valgfag i 325 timer.
Et C-fag udgør 75 timer. Et B- og et A-fag udgør 125 timer

A fag: Matematik

B fag: Biologi, Billedkunst, Drama, Fysik, Idræt, Kemi, Mediefag, Musik, Naturgeografi, Psykologi, Religion eller Samfundsfag

C fag: Erhvervsøkonomi, Filosofi, Kemi, Latin, Psykologi eller Design & Arkitektur

Hvad kan jeg blive?

Du kan f.eks. blive præst, forsker, bibliotekar, underviser, kommunikationsmedarbejder, journalist, oversætter, pædagog eller eksportmedarbejder.

I adgangskortet kan du se, hvilke fag og niveauer på stx, der passer til hvilke videregående uddannelser.

adgangskortet
Klik på adgangskortet og se, hvilke døre studieretningen åbner.

Tjek hvilke muligheder denne studieretning giver for videre uddannelse.

Du skal selv anføre dit kunstneriske fag. Ellers får du ikke vist et rigtigt søgeresultat.

Der er herudover mulighed for at indsætte valgfag.

Alumner fra Fredericia Gymnasium

Mød nogle af vores tidligere studenter fra STX og HF. De fortæller her om tiden efter sidste eksamen og om de overvejelser og valg, der har ført dem videre til uddannelse og beskæftigelse. De fortæller både om de lige veje og omveje i uddannelsesjunglen – og så har de hver især et par anekdoter fra tiden på Fredericia Gymnasium.

Alumne Mirwais Arghestani Old / spansk student  2015

Mød Mirwais Arghestani, student 2015

12 forskellige studieretninger

På Fredericia Gymnasium kan du vælge mellem 12 forskellige studieretninger på STX. Ved at vælge en studieretning, der indeholder de fag, du interesserer dig for, får du mulighed for at fordybe dig i de emner, der klæder dig bedst på til din videregående uddannelse.

FG logo @FredericiaGym